Uvodna strana
  RECEPTI
  ZAČINI
  PROIZVODI
  OPIS PROIZVODA
  Spremali smo za Vas...
10 ukusnih jela sa fotografijama i pripremom
  Multimedijalna mini prezentacija
  Cenovnik
  Kontakt
  Gde kupiti?

  SOJA: Od soje se može napraviti mleko, tofu - sir, soja sos i miso, kao i brojne druge visokovredne namirnice koje sve više svojim kvalitetom i nutritivnom vrednošću postaju nezamenljivi deo zdrave i dobro osmišljene ishrane. Sojino ulje se upotrebljava za pripremu salata, testa, margarina, a sojino brašno je danas nezamenljiv sastojak hleba, keksa, testenina, dečije i dijetalne hrane, raznih sosova, majoneza, pašteta i hrane za dijabetičare.

Zrno soje sadrži 35 - 55% belancevina, 17 - 23% ulja, sve za život potrebne vitamine: A, B, C, D, biotin, anozit i vitamin E. U hemijskom sastavu soje nema holesterola, nema gotovo ni jedne od relativno nesvarljivih zasicenih masti koje sadrži hrana životinjskog porekla. Kilogram soje ima istu hranljivu vrednost kao 2kg teletine, 60 jaja, 8l kravljeg mleka ili 1,5 kg sira.

  PRIMENA SOJE

Postoji beskrajan izbor jela koja se mogu pripremiti od soje - od odrezaka do kolaca. Od soje se može napraviti mleko (a od njega i tofu - sir od soje), zatim soja sos i miso. Sojino ulje se upotrebljava za pripremu salata, testa, margarina, a sojino brašno je danas nezamenljiv sastojak hleba, keksa, testenina, decije i dijetalne hrane, sladoleda, cokolade, raznih sosova, majoneza, pašteta i hrane za dijabeticare. A sve više se upotrebljava i kao surogat crne kafe.

U preradivackoj industriji koristi se za proizvodnju lepkova, boja, lakova, plasticnih masa, šperploca furnira, gume, linoleuma, sintetickog benzina, sapuna, glicerina i insekticida. Soja je dospela cak i do proizvoda visoke tehnologije - od kompjutera do svemirskog broda, a vec neko vreme se koristi i u farmaceutskoj industriji pa se smatra i medicinskom biljkom.

Sve je više onih koji govore o soji kao o hrani buducnosti . To je od velike važnosti upravo sada kada je prehrambena kriza dostigla takve razmere da na Zemlji svakih 30 sekundi umre od gladi jedno ljudsko bice.

  SOJA-HRANA BUDUĆNOSTI

Soja je osnovna sirovinska kultura za proizvodnju belancevina biljnog porekla, a posle nje slede kikiriki, pasulj, grašak itd. Soja svojim kvalitetima nadilazi sve ostale kulture, jer osim što svako zrno sadrži veliku kolicinu belancevina (od 35 - 55%), ima najpovoljniji sastav i medusobni odnos esencijalnih amino-kiselina od svih proteinskih kultura, pa se približava idealnom odnosu albimina kod jajeta. To je vrlo znacajno pa se upotrebljava indirektno ili direktno u ljudskoj ishrani. Indirektnim nacinom sojine belancevine se transformišu preko stocne hrane i upotrebljavaju kao belancevine životinjskog porekla (soja - sacma - stoka - meso - ljudska hrana), dok je direktni nacin iskorišcavanja sojinih biljnih belancevina moguce ostvariti manufakturnom ili industrijskom preradom sojinog zrna direktno u gotove proizvode za ljudsku ishranu ( sojino mleko, tofu-sojin sir i široka paleta proizvoda na bazi tofua). Ovaj prvi nacin više se primenjuje i kod nas i u svetu iako je iskorišcavanje belancevina putem ishrane stoke, proizvodnje mesa i stocnih proizvoda duži i mnogo skuplji put. Drugi nacin koji se postupno uvodi imace pravu ulogu tek u godinama koje dolaze, iako kulturni obicaji i tradicije svuda u svetu daju prednost odredenim vrstama hrane stvarajuci otpor pri uvodenju novih. Iako u nekim sredinama visok standard i blagostanje podstice i covekovu želju za vecom kolicinom mesa i prozvodima s belancevinama životinjskog porekla u svakodnevnoj ishrani, ipak sve više ljudi je svesno - a na to upucuju i brojna medicinska istraživanja- da bezmesna hrana sa malo zasicenih masnoca i bez holesterola pridonosi boljem fizickom i mentalnom zdravlju.

Zato strucnjaci govoreci o potencijalnim izvorima hrane, tvrde da hrane ima dovoljno za sve stanovnike Zemlje. Potrebno je samo znati pravilno i pametno je rasporediti, i to što više direktno u ishrani, kao što to cine narodi Dalekog istoka.

Na primer: apsurdno je da soju - kojom se narodi Istoka hrane od davnina pripremajuci najcudesnija jela - SAD, koje su njen najveci proizvodac, tek 15% upotrebljavaju u ljudskoj ishrani i to samo 2% u direktnom obliku, a ostalih 13% u vidu industrijskih preradevina. Ostalih 85% odlazi u uljare gde se složenim hemijskim postupcima proizvodi rafinisano stono ulje, dok se nusproduktom ekstrakcije ulja - sojinom sacmom ili pogacom koja ima 2,5 puta više belancevina nego govedi odrezak iste težine - hrani stoka!

U tekstu korišćeni podaci iz knjige: " Ta čudesna soja", izdavač: Katica Hinić, Beograd 1985.


  GENETSKI NE MODIFIKOVANA SOJA: Na putu do proizvoda vrhunskog kvaliteta i odgovarajuce nutritivne vrednosti jedan od prvih i najvaznijih koraka je upotreba pazljivo odabrane sirovine.
[tekst >>>]
U želji da Vam približimo
naše "zalogaje zdravlja", osmislili smo i kreirali multimedijalni mini CD
sa receptima i načinima pripreme jela od soje.
O CD-u >>>
kontakt
o kompaniji
 
UVODNA STRANA - Kontakt - Proizvodi - Gde kupiti
 
  OPIS proizvoda
TOFU - sir od soje
Tofu namaz
Majonez bez jaja
Prženi tofu
Ćufte od soje
Seitan
Prženi seitan
Pašteta od soje
Vegeterijano miks
Okara
Dimljeni tofu
Uvodna strana


GALERIJA SLIKA:
Tofu proizvodi Vam nude veliki spektar boja i ukusa.

Uzivajte u pripremi i obradujte sebe i svoje goste raznolikim i bogatim aranžmanima.

[UŽIVAJTE>>>]